Reklama

Reklama

Gąski po warszawsku

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • sól
  • 1,5 szklanki ocet winny
  • 10 ząbków czosnek
  • 3-4 ziarenka ziele angielskie
  • 1 łyżeczka mielony jałowiec
  • pół łyżeczki cukier
  • 3-4 ziarenka pieprz
  • 3-4 ziarenka jałowiec
  • 1 kg gąski
  • liść laurowy

Grzyby umyć, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Osączyć, układać w kamiennym garnku, obficie przesypując solą. Zostawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Wyjąć, osączyć, ponownie ułożyć w garnku warstwami, przesypując drobno posiekanym czosnkiem i mielonymi przyprawami. Przykryć, obciążyć, wynieść na 2 tygodnie w chłodne miejsce.

Reklama

Wodę (1/2 szklanki) zagotować z ziarnami pieprzu, ziela i jałowca, cukrem i szczyptą soli, gotować pod przykryciem 10 minut, wlać ocet i ponownie zagotować. Gorąca marynata zalać grzyby, a gdy przestygną, rozłożyć do małych słoiczków, zamknąć, zapasteryzować.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje