Reklama

Reklama

Francuskie makaroniki dla początkujących

Choć te małe, pyszne ciasteczka, cieszą się opinią jednego z najtrudniejszych do wykonania deserów, nie warto się zniechęcać. Oto przepis, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący, amator cukiernictwa.

Składniki

  • białka z 3 jajek
  • 15 g cukru pudru
  • 10 g bardzo drobno zmielonych migdałów
  • barwnik spożywczy wedle uznania
  • ulubiony dżem lub krem do ciasta

Białka ubij na sztywną pianę. Następnie powoli dodaj do nich sypkie składniki i odrobinę barwnika spożywczego.

Reklama

Całość przełóż do rękawa cukierniczego, potem na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub do specjalnych, dedykowanych makaronikom foremek, wyciskaj powoli masę, formując niewielkie krążki. Całość odstaw na kilkanaście minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 140 stopni.

Makaroniki piecz przez 10-15 minut.

Gdy ciastka ostygną, przełóż je wybraną masą.

***

Zobacz również:


 

Dowiedz się więcej na temat: makaroniki | desery | słodycze | elegancki przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje