Reklama

Reklama

Florenckie ciasto migdałowe z truskawkami

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 lyżka bułka tarta
  • 15 g pistacje
  • 6 szt. jajko
  • 50 g mielone migdały
  • 125 g śmietanka kremówka
  • 300 g truskawki
  • 235 g cukier
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 30 g wiśnie koktajlowe
  • 750 g twarożek
  • budyń waniliowy
  • 125 g + 1 łyżka masło
  • 200 g + 3 łyżeczki mąka
  • cukier puder
  • 100 g migdały w płatkach

W misce umieścić 200 g mąki, sól, mielone migdały, 60 g cukru, 1 jajko i 125 g masła w płatkach. Wyrabiać najpierw za pomocą robota, a następnie ręcznie. Rozwałkować na krążek o średnicy 35 cm. Umieścić w okrągłej natłuszczonej formie (26 cm O), docisnąć brzegi odstawić w chłodne miejsce.

Reklama

Truskawki pokroić.

5 jaj utrzeć z 100 g cukru i cukru waniliowego. Dodać budyń i twaróg. Ciasto posypać bułką tartą, nałożyć połowę masy serowej i połowę truskawek, następnie pozostała masę serową i truskawki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut w 175 st. C.

Łyżkę masła, śmietanę i 75 g cukru zagotować w rondelku. Dodać pokrojone wiśnie koktajlowe, płatki migdałowe i pistacje, gotować 2 minuty na słabym ogniu. Dodać 3 łyżeczki mąki, ostudzić. Nałożyć na ciasto i piec jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje