Reklama

Reklama

Faworki

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Skąldniki na 12 porcji:

  • 3 łyżki gęsta śmietana
  • 10 żółtka
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 50 dag mąka pszenna
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka cukier puder
  • szczypta sól
  • 1 łyżka ocet lub wódka
  • 1 kg tłuszcz do smażenia

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia oraz ocet albo wódkę. Nożem wymieszać wszystkie składniki, a następnie zagnieść ciasto tak, jak na makaron. Następnie ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć na pół godziny do lodówki

Reklama

Ciasto wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, najlepiej przykryć je wilgotną ściereczką.

Ciasteczka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu). Odsączone z tłuszczu na papierowych ręcznikach posypywać suto cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje