Reklama

Fale Dunaju

Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 20 g żelatyny
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml mleka
  • 500 g tłustego twarógu
  • 200 g masła
  • 3 pomarańcze
  • 20 g kakao

Przygotowanie:

Masło utrzeć z 25 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej. Dodać 5 łyżek mleka, dobrze wymieszać. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao i 1 łyżkę mleka. Ciemne ciasto wylać na jasne. Posypać odsączonymi z zalewy wiśniami i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec 25 minut w 175°C.

Ubić na sztywno 25 dag śmietany kremówki z 5 dag cukru. Pozostałe 4 łyżki śmietany kremówki połączyć z kwaśną śmietaną. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Żelatynę ostrożnie połączyć z kwaśną śmietaną, a potem wymieszać z ubitą śmietaną.

Reklama

Krem rozsmarować na wystudzonym cieście, robiąc przy tym łyżką wgłębienia przypominające fale. Cynamon wymieszać z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Oprószyć wierzch ciasta.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy