Reklama

Dymka zapiekana w szynce

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 5 dag startego gouda
  • 4 plastry szynka gotowana
  • cukier
  • 2 pęczki cebula dymka
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek olej
  • 4 łyżki ocet ziołowy
  • kilka gałązek natka
  • 8 kromek bagietka

Dymkę oczyścić, lekko przyciąć szczypior. Włożyć na 5 minut do posolonego wrzątku. Odcedzić. Przelać zimną wodą, osączyć.

Plastry szynki złożyć na połówki i obwinąć nimi po porcji dymki.

Pakieciki układać w natłuszczonej formie żaroodpornej. Posypać startym serem.

Formę z dymką wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 5 minut (do czasu aż ser się stopi) w temperaturze 200°C.

W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Na nim z obu stron zrumienić kromki bagietki. Opłukać natkę, osuszyć, posiekać. Przygotować sos winegret: ocet utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Kiedy cukier i sól się rozpuszczą sos połączyć z pozostałym olejem. Dodać natkę. Zapieczoną dymkę wyjąć z piekarnika. Skropić odrobiną sosu. Podawać z grzankami oraz pozostałym sosem jako dodatek. Ewentualnie dodać cząstki pomidorów.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy