Dymka zapiekana w szynce
Dymkę oczyścić, lekko przyciąć szczypior. Włożyć na 5 minut do posolonego wrzątku. Odcedzić. Przelać zimną wodą, osączyć.
Plastry szynki złożyć na połówki i obwinąć nimi po porcji dymki.
Pakieciki układać w natłuszczonej formie żaroodpornej. Posypać startym serem.
Formę z dymką wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 5 minut (do czasu aż ser się stopi) w temperaturze 200°C.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Na nim z obu stron zrumienić kromki bagietki. Opłukać natkę, osuszyć, posiekać. Przygotować sos winegret: ocet utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Kiedy cukier i sól się rozpuszczą sos połączyć z pozostałym olejem. Dodać natkę. Zapieczoną dymkę wyjąć z piekarnika. Skropić odrobiną sosu. Podawać z grzankami oraz pozostałym sosem jako dodatek. Ewentualnie dodać cząstki pomidorów.