Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cukinie w sosie pomidorowym

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • 1 ząbek czosnek
  • 1 łyżka lubczyk
  • 2 sztuki cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • 10 dag żółty ser
  • natka selera
  • pieprz
  • vegeta
  • sól
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 1/2 szklanki pęczak
  • 1 łyżka świeża bazylia
  • przecier pomidorowy
  • 1 łyżka natka pietruszki
  • 1 sztuka por
  • olej do smażenia
  • 6 sztuk mała cukinia

Cukiniom zetnij końce, następnie każdą cukinię rozetnij w poprzek na pół lub na 3 części, wydrąż środki pozostawiając 1 cm miąższu od spodu. Ugotuj kaszę. Posiekaną cebulę, talarki pora i startą marchewkę duś na oleju około 5-6 minut, dodaj paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i duś z przecierem pomidorowym jeszcze 4 min. Zestaw z ognia, wymieszaj z przestudzoną kaszą, startym serem i posiekanymi ziołami. przypraw solą, pieprzem i vegetą. Farszem nadziej cukinie. Zapiekaj w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje