Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto wielkanocne z makiem

Nie całkiem ostudzony placek można polukrować albo oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Składniki na ciasto

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól

Składniki masa makowa

  • 20 dag mielonego maku
  • 5 dag herbatników
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • po 2 łyżki cukru, płynnego miodu, kandyzowanej skórki pomarańczowej i amaretto

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje