Przejdź na stronę główną Interia.pl

Chleb bananowy z orzechami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 5 orzechy włoskie
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/3 szklanki roztopione masło
  • 1 i 1/2 szklanki mąka pszenna
  • 1 opakowanie cukier waniliowy
  • 1/3-1/2 szklanki cukier puder
  • 3- 4 bardzo dojrzałe banan
  • szczypta sól
  • 4 łyżki rodzynki
  • 1/2 łżeczki cynamon

Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min, a następnie osącz na sicie. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Banany rozgnieć widelcem. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj sól, sodę, cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy, wymieszaj. Do drugiej włóż banany, dodaj wystudzone masło lub margarynę, zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz roztrzepane jajko, krótko utrzyj mikserem. Na koniec, wciąż miksując na wolnych obrotach, powoli dosypuj suche składniki oraz rodzynki. Miksuj do momentu, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.

Reklama

Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, włóż blaszkę z ciastem. Piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Rada:Chlebek bananowy świetnie znosi mrożenie.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje