Reklama

Chałwa z kaszy kukurydzianej

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 4 szklanki woda
  • 2 szklanki kasza kukurydziana
  • 1/2 szklanki jasny sezam
  • 3 szklanki cukier
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżeczka goździki
  • 1 szklanka oliwa z oliwek
  • 1/2 szkalnki rozkruszone słodkie migdały
  • 1 łyżeczka cynamon

Syrop: gotować wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedzić.

W głębokim garnku podsmażyć kaszę na silnie rozgrzanej oliwie ciągle mieszając, następnie dodać kolejno migdały i ziarno sezamowe i podsmażać mieszając. Po zdobyciu złotego koloru garnek zdjąć z ognia i ostrożnie wlać gorący syrop. Wymieszać i postawić ponownie na ogniu, gotować na słabym ogniu ciągle mieszając, aż cały syrop wsiąknie w kaszę. Chałwę najlepiej wyłożyć do formy lub małych foremek. Posypać cynamonem i podawać na ciepło lub na zimno.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy