Reklama

Cannelloni ze szpinakiem

Klasyczny przepis na rurki makaronowe nadziewane szpinakiem.

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag kremowego białego serka
  • 40 dag szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • 10 dag żółtego sera w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebule
  • 1 opakowanie cannelloni

Składniki na sos

  • 1,5 szklanki mleko
  • 2 łyżki masło
  • 2 łyżki mąka

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przelać zimną wodą i skropić 1 łyżką oliwy. Cebulę i czosnek posiekać, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, po chwili smażenia wrzucić szpinak, dusić na małym ogniu 3-4 minuty, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pod koniec smażenia szpinak połączyć ze śmietaną, roztrzepanymi jajkami i serem kremowym. Farsz przestudzić i nadziać nim cannelloni.

Reklama

Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozgrzać masło. Dodać do niego mąkę i po chwili smażenia wlewać masło cały czas mieszając. Sos doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołowa.

Do naczynia żaroodpornego wylać 1/3 sosu, ułożyć na nim cannelloni i polać resztą sosu. Wszystko obłożyć serem, można dodatkowo polać całość passatą pomidorową i zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 40 min.

Zobacz także:

Panna cotta z truskawkami

Szarlotka z kruszonką w słoiku

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy