Cannelloni z mięsem
Pyszne cannelloni faszerowane mięsem wołowym.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić połowę posiekanej cebuli i czosnek, dodać marchewkę i pietruszkę. Mięso usmażyć na patelni i przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, rozkruszone zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, dusić ok. 10 min i zoestawić do ostygnięcia.
Po przestudzeniu do mięsa dodać śmietanę i połowę sera, wymieszać i nadziewać cannelloni, układać w wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pozostałą cebulę, dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą, doprawić solą i pieprzem, dusić 5 min.
Sosem polać cannelloni, posypać pozostałym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 45 min.
Zobacz także: