Przejdź na stronę główną Interia.pl

Biszkopt z kremem toffi

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 łyżka cukier
  • 20 dag posiekane orzechy włoskie
  • 1 i 1/2 łyżki soda oczyszczona
  • 1/2 szklanki cukier puder
  • 2 torebki budyń toffi
  • 12 dag masło
  • 4 i 1/2 szklanki mąka
  • 23 dag margaryna
  • 3 łyżki mleko
  • 15 dag miękkie masło
  • 3 jajko
  • 3 łyżki miód
  • 1 kakao

Miód rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier, miękką margarynę, sodę, jajka, wlej mleko z miodem i zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, zagnieć ponownie. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep jasnym ciastem. Piecz 20-30 min w 180° C. Lekko ciepłe delikatnie wyjmij z formy.

Reklama

Do rondelka włóż orzechy, cukier puder, masło oraz miód. Podgrzej (ale nie gotuj), mieszając aż do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciemnym ciastem. Na wierzch wyłóż masę orzechową. Piecz w temp. 180° C przez 20-30 minut.

Przygotuj krem. Proszek budyniowy wraz z cukrem wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj, a gdy zacznie wrzeć - wlej zawartość szklanki. Mieszając, gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło zmiksuj, dodając po łyżce zimnego budyniu. 4. Jasny kawałek ciasta posmaruj kremem i przykryj ciastem z orzechami. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godz. Przed podaniem boki ciasta możesz udekorować owocami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje