Reklama

Reklama

Bakłażany zapiekane

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 0,5 kg pomidor
  • 2 małe sztuki bakłażan
  • pieprz
  • sól
  • 1 ząbek czosnek
  • parę listków natka pietruszki
  • 2 łyżki masło
  • olej do smażenia
  • szczypta cukier
  • 1 mała sztuka cebula

Bakłażany, pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić, aby ociekły. Po tym czasie osuszyć i przesmażyć je na rozgrzanym oleju. Bakłażany zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i szybko przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim na przemian plastry bakłażana i przesmażone pomidory. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 15 min, podawać.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje