Przejdź na stronę główną Interia.pl

Danonis - nowy produkt Danone

W kwietniu na rynku pojawił się Danonis - jogurt naturalny typu greckiego firmy Danone. Dzięki wyjątkowej gęstości i kremowości doskonale nadaje się on do przyrządzania sałatek, sosów, deserów - idealnie zastępując tradycyjną śmietanę.

Danonis nadaje się do gotowania i będzie doskonałą bazą do Twoich ulubionych dań: sosów, sałatek, deserów i nie tylko. Jego unikatowa receptura sprawia, że z powodzeniem zastąpisz nim tradycyjne składniki takie jak śmietana czy majonez.

Reklama

Oto parę propozycji kulinarnych, wykorzystujących jogurt Danonis.

Zupa jarzynowa z cukinią

Składniki:

Dynia - 80 dkg

Cukinia - 15 dkg

Seler naciowy - 4 gałązki

Ziemniaki - 3 średnie sztuki

Marchewka - 2 małe sztuki

Bulion warzywny - 1 litr

Pestki z dyni - 1 opakowanie

Cytryna - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku

Jogurt Danonis - 3 łyżki

Masło śmietankowe - 2 łyżki

Ser żółty - 5 dkg świeżo startego

Sól - 1 łyżeczka

Pieprz - 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia:

Dynię myjemy, obieramy oraz usuwamy z niej pestki. Miąższ kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki, cukinię i marchewki czyścimy, obieramy, płuczemy i kroimy na małe kawałeczki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy rozdrobnione warzywa i całość podsmażamy, mieszając. Dolewamy bulion i przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do uzyskania miękkości warzyw. Następnie miksujemy i gotujemy przez kolejne 7 minut. Dodajemy starty żółty ser oraz sok z cytryny. Podaną zupę można udekorować pestkami dyni oraz selerem naciowym.

Indyk z ananasem

Składniki:

Jogurt Danonis - 2 łyżki

Pierś z indyka - 1 mała sztuka

Kapusta włoska - 4 liście

Ananas - 1 mała sztuka

Sezam - 1 łyżeczka

Sos ostrygowy - 1 łyżeczka

Żurawina - 4 łyżki

Białe wino - 5 łyżeczek

Miód - 2 łyżeczki

Pieprz - szczypta

Sposób przyrządzenia:

Indyka kroimy w cienkie plasterki i rozbijamy tak, aby można go było później swobodnie zwijać.

Kapustę i ananasa kroimy w cieniutkie paseczki, marynujemy kilka minut w sosie ostrygowym z dodatkiem sezamu. Następnie z farszu formujemy rulon, kładziemy na mięsie i zwijamy. Pieczemy lub obsmażamy, obtaczając wcześniej w mące ziemniaczanej.

Aby przygotować sos, miksujemy bądź rozgniatamy świeżą żurawinę, a następnie wlewamy ją do rondla i dodajemy miód, wino i delikatnie odparowujemy. Gotowe danie skrapiamy jogurtem Danonis zmieszanym z pieprzem.

Sernik w wafelku

Składniki:

Jogurt Danonis - 3 łyżki

Truskawkowy serek homogenizowany - 1 opakowanie

Jajka - 1 sztuka

Cukier - 4 łyżki

Sok z brzoskwiń - 2 łyżki

Wafelki lodowe - 2 sztuki

Sposób przyrządzenia:

Kilka łyżek cukru rozpuszczamy na patelni na złoty karmel. Studzimy go lekko i powoli wylewamy do wysokiego pojemnika z letnią wodą. Woda musi być ciepła, ponieważ w zimnej karmel popęka.

Do wafli nakładamy utartą masę i ozdabiamy ją karmelem. Całość dekorujemy brzoskwiniami z puszki pokrojonymi w kostkę, dodatkowo posypujemy migdałami obranymi ze skórki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje