Reklama

Żytni chleb na zakwasie

Czy jest coś lepszego o poranku niż zapach świeżego, pieczonego chleba? Przekonaj się sama- wypróbuj przepis na chlebek żytni!

Składniki

  • 480 g mąki żytniej jasnej lub razowej
  • 320 g zakwasu na chleb
  • 280 g wody (lub ciut więcej, jeśli użyjemy mąki razowej)
  • 10 g soli

Sposób przygotowania:

1. Zakwas mieszamy z wodą. Wsypujemy przesianą mąkę oraz sól i wyrabiamy przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być kleiste. 

2. Przekładamy ciasto do długiej foremki wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką lub otrębami. Ustawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. półtorej godziny, aż ciasto podwoi objętość i sięgnie brzegu foremki. 

3. Posypujemy chleb mąką i pieczemy w 210°C przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze przez 40-45 minut.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy