Reklama

Reklama

Żurek stryszawski

Żurek styszawski z dużą ilością swojskich wędlin, czyli świeżyzny.

Składniki

  • małe pęto kiełbasy
  • 1 mała szynka wędzona
  • kawałek boczku wędzonego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka suszonych podgrzybków
  • ½ l zakwasu z mąki żytniej i owsianej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól

Składniki do podania

  • ziemniaki
  • jajka na twardo

Przygotowanie:

Reklama

Wędzonkę w całości włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucić suszone grzyby. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (wędlina nie powinna się rozpaść).

Po tym czasie świeżyznę wyjąć i przełożyć na deskę. Do garnka wlać zakwas (najpierw trzeba go dobrze wymieszać). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze przez chwilę.

Do miski włożyć 2-3 plastry boczku, kawałek kiełbasy i trochę pokrojonej w grubą kostkę szynki, a także 2-3 połówki ziemniaka i połówkę jajka ugotowanego na twardo. Zalać gorącym żurkiem i od razu podawać.

Zobacz także:

Boczek w piwie

Zupa kminkowa

Irek Bieleninik był gwiazdą telewizji. Jak wygląda po latach?


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje