Reklama

Reklama

Żur w chlebie

Czas gotowanie: 50 minut.

Składniki

  • 500 g białej kiełbasy,
  • 100 g kiełbasy wędzonej,
  • 2 spore cebule,
  • 500 g obranych ziemniaków,
  • zakwas na żur,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo (opcjonalnie),
  • 1 jajko surowe
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • pieprz i sól,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 250 ml śmietany,
  • 2 litry wody,
  • 5 chlebków do podania

Przygotowanie:

Reklama

W dużym garnku zagotuj dwa litry wody, białą kiełbasę, posiekane w drobną kostkę cebule z listkiem laurowym, ziele, sól i pieprz. Po około 20 minutach wyłów kiełbasę, wlej do zupy zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę.

oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaj je razem z wodą do garnka z zupą. Kiełbasę pokrój w plastry. Dodaj do zupy kiełbasę, majeranek, chrzan i gotowane jajka.

Z chlebków wydrąż środki. Rozkłóconym jajkiem zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL