Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupy na koniec lata

Zupa paprykowo-orzechowa

Składniki:

Reklama

4 czerwone papryki

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 kromki chleba pszennego

Po 2 łyżki orzechów włoskich i pistacjowych

3 łyżki oleju rzepakowego

Sól

1 łyżka słodkiej papryki

 600 ml bulionu

0,25 l chudego mleka

1 łyżeczka masła

Pieprz

60 g kaszy manny

1 jajko

Gałka muszkatołowa

Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i papryką.

Chleb pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Do warzyw dodać 2/3 orzechów i 2 łyżki chleba. Wlać bulion, gotować 8-10 minut. Mleko zagotować z masłem, doprawić solą i pieprzem. Wsypać mannę, zagotować, odstawić na 5 minut, aby kasza napęczniała. Dodać jajko i gałkę muszkatołową. Za pomocą 2 łyżek formować kluseczki i gotować w osolonym wrzątku 5-10 minut. Pozostałe kostki chleba uprażyć na rumiane grzanki. Zupę zmiksować. Podawać z kluseczkami, grzankami i pozostałymi orzechami.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje