Reklama

Reklama

Zupełnie inna karpatka

Pyszne ciasto!

Składniki na ciasto parzone:

  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 szkl. wody
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 3 szkl. mleka 3,2%
  • 300 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka

Składniki na spód:

  • owocowe konfitury (ale możesz je pominąć)

Przygotowanie:

Reklama

Zagotuj masło z wodą. Zmniejsz ogień i dodaj mąkę, cały czas mieszając do połączenia się składników. Po ostygnięciu ciasta dodawaj stopniowo jajka, olej, proszek do pieczenia i znowu utrzyj.

Ciasto podziel na 2 porcje i wyłóż na dwóch blachach (wysmarowanych olejem i oprószonych mąką) tej samej wielkości. Ciasto piecz ok. 20-25 min w temp. 170 stopni C.

Zagotuj 2 szklanki mleka i cukier. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając. Chwilę gotuj. Pozostaw budyń do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieraj mikserem, dodając zimny budyń. Konfitury ułóż na spodzie i przełóż ciasto masą budyniową. Wstaw do lodówki.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje