Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa ziemniaczana z mlekiem kokosowym

Orientalny sposób na zupę ziemniaczaną.

Składniki

  • cebula
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka imbiru utartego
  • 750 g ziemniaków
  • 150 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mleka kokosowego
  • limonka
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Reklama

Oczyść papryczkę z nasion i posiekaj. Pokrój cebulę w kostkę. Zetrzyj imbir. Posiekaj czosnek na plasterki. Pokrój ziemniaki w kostkę. Rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i imbir, Dodaj łyżeczkę papryczki chilli, dopraw solą i pieprzem. Po chwili wlej bulion a potem mleko kokosowe. Dodaj ziemniaki. Zagotuj i zmniejsz ogień, duś przez 15 minut. Przelej połowę zupy do miski, zmiksuj blenderem. Dodaj szpinak i gotuj aż zmięknie.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje