Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa ziemniaczana-krem

Składniki

  • 700 g ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki,
  • sól,
  • pieprz mielony,
  • 2 łyżki siekanych ziół: szczypiorku oraz natki pietruszki.

Składniki na bulion (1,5 litra)

  • 300 g mięsa wołowego,
  • 1 nieduże udko z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • mały seler,
  • por,
  • 3 listki laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3-4 ziarenka pieprzu,
  • sól

Przygotowanie:

Reklama

Gotujemy bulion: do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy 2,5 l osolonej wody. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2 godz. - do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa i mięso, wyławiamy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe.

Cebulę drobno siekamy i szklimy ją w szerokim garnku na rozgrzanym maśle. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy je do cebuli i lekko podsmażamy. Zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę (z gotowania bulionu). Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, wlewamy śmietankę i wszystko miksujemy na krem. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na rumiano i dodajemy wraz z posiekanymi ziołami do zupy. Podgotowujemy zupę jeszcze 2-3 minuty i podajemy.

Zobacz także:



Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje