Reklama

Reklama

Zupa z suszonych pomidorów

Bezglutenowa, aromatyczna zupa na suszonych pomidorach.

Składniki

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 cebula
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • bazylia do dekoracji

Składniki na kluski kładzione

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przepis pochodzi z 330. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać łyżkę oliwy z pomidorów. Wrzucić i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory, zalać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować do miękkości.

Zmiksować i zabielić zahartowaną śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajko wybić do miski. Wsypać mąkę i sól. Wymieszać trzepaczką. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Gładkie ciasto kłaść łyżką na osolony wrzątek.

Gdy kluski wypłyną, przełożyć je do zimnej wody i od razu przelać przez sito.

Nałożyć do miseczek i wlać zupę. Udekorować listkami bazylii.

Dowiedz się więcej na temat: zupa z suszonych pomidorów | suszone pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje