Reklama

Zupa z soczewicą

Pożywna, zdrowa zupa z soczewicą- łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki

  • 2/3 szklanki żółtej soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka curry
  • 1 i ½ l bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Z selera usuń włókna, pokrój w plasterki. Papryczkę posiekaj. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając, ok. 2 min. Wrzuć ziemniaki, seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz curry, wymieszaj. Smaż ok. 5 min. Przełóż do garnka z gorącym bulionem. Wrzuć soczewicę. Gotuj 20-30 min (aż ziemniaki zmiękną). Dodaj papryczkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy