Reklama

Reklama

Zupa z pokrzywy z jajkami na twardo

Pokrzywa zawiera bardzo dużo żelaza i ma delikatny, lekko słodki smak. Wystarczy ją przelać wrzątkiem, a przestanie parzyć. Przygotuj z nią ciasto, zupę lub makaron. Będzie smacznie i bardzo zdrowo.

Składniki

  • 4 szklanki liści pokrzywy
  • 2 duże ziemniaki
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • marchew
  • 400 ml rosołu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka oleju
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Rozgrzej w garnku olej. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Gdy się lekko zarumieni, dodaj pokrojony por, posiekany czosnek i umytą, odsączoną pokrzywę. 

2. Duś wszystko przez trzy minuty. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Smaż jeszcze chwilę, a następnie wlej bulion. 

3. Zmniejsz ogień, wsyp sól, i pieprz. Gotuj zupę przez około 40 minut, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw gałką muszkatołową. Podawaj zupę z jajkami ugotowanymi na twardo.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje