Reklama

Reklama

Zupa z pieczonych pomidorów

Król lata - dojrzały pomidor. Wypróbuj przepis na obłędną, gęstą zupę na bazie pieczonych pomidorów.

Składniki

  • 600 ml bulionu
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 4 pomidory suszone (opcjonalnie)
  • garść liści bazylii

Sposób przygotowania:

1. Pomidory myjemy, kroimy na pół i układamy obok siebie (przecięciem do góry) w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

2. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i smarujemy nim pomidory. Posypujemy solą, pieprzem oraz cukrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 60 minut w 190°C. 

3. Z piekarnika wyjmujemy pomidory, a gdy trochę przestygną, usuwamy z nich skórki. 

4. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy liście bazylii oraz pomidory suszone, po czym zalewamy bulionem i blendujemy. Doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Nalewamy do talerzy i dekorujemy listkiem bazylii. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje