Reklama

Reklama

Zupa z pieczonego kalafiora z orzechami

O tej porze roku wykorzystajmy zdrowe i niedrogie ziemniaki, marchew i inne warzywa. Mają dużo witamin i błonnika. Gdy dodasz do nich jajka lub mięso, przygotujesz pyszne posiłki.

Składniki

  • kalafior
  • 2 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka roślinnego
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kalafiora podziel na różyczki. Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz i pokrój, a czosnek przepołów. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem, oprósz solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Piecz w 190 st. C przez 40 minut. 

2. Odłóż kilka różyczek kalafiora, a resztę warzyw przełóż do garnka. Zalej bulionem i gotuj przez 5 minut. Lekko ostudź, dodaj mleko roślinne i wszystko zmiksuj. 

3. Rozlej zupę do miseczek. Na każdej porcji ułóż trochę orzechów i kalafiora. Skrop oliwą i posyp czarnuszką.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje