Reklama

Reklama

Zupa z młodych warzyw

Młoda kapusta, rzodkiewka czy buraczki to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Dodaj do nich trochę kaszy lub mięsa i pyszny obiad gotowy!

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • mała cukinia
  • biała część pora
  • pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 3 kromki białego chleba
  • szczypta tymianku

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Na oliwie podsmaż obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, seler i por. Po chwili dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i cukinię. Wszystko smaż przez 5 minut, a potem zalej bulionem. 

2. Umyj szparagi i odłam ich końcówki. Warzywa pokrój i dodaj do reszty składników, gdy te będą prawie miękkie. Gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

3. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie, a następnie wymieszaj z tymiankiem. Podawaj zupę z grzankami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje