Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa z łososiem

Składniki

  • 400 g filetu z łososia
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 por
  • 1 nieduży seler
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1-2 łyżki śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki oleju
  • sól i biały pieprz

Przygotowanie:
1. Rozgrzej w garnku olej. Obierz seler, marchew i pietruszkę. Oczyść por (do zupy będzie potrzebna tylko biała część). Umyj i pokrój warzywa w krążki lub słupki. Podsmaż krótko na oleju, a następnie zalej gorącym bulionem.

2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Wszystko gotuj na niedużym ogniu przez 10-15 minut. 

3. Odkrój skórę z fileta, sprawdź, czy w rybie nie ma ości. Pokrój łososia w dużą kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze około 5-10 minut. 

4. Umyj i osusz koperek, drobno posiekaj. 

5. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, wlej śmietanę i wsyp koperek. 

6. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Gorącą zupę rozlej do talerzy. Podawaj z dobrym pieczywem.

Reklama

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje