Reklama

Reklama

Zupa warzywno-drobiowa

Wiosenna zupa z bobem w roli głównej? Wypróbuj przepis na pyszną zupę warzywno-drobiową i ciesz się obłędnym smakiem.

Składniki

  • 1 kg bobu
  • dojrzały pomidor
  • 2 średnie cebule
  • czerwona papryka
  • 2 młode marchewki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 100 g makaronu kolanka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego z piersią kurczaka
  • 200 g zielonego groszku
  • 4 ziemniaki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy ze skórki. 

2. Pomidory myjemy i sparzamy, po czym obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 

3. Cebule obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Seler myjemy i kroimy w talarki. 

4. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez 3 minuty. 

5. Wlewamy bulion, a pierś kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Wrzucamy marchewkę, pomidor oraz paprykę i gotujemy do zawrzenia. 

6. Zupę solimy i wrzucamy ziemniaki. Po 5 minutach dosypujemy makaron i gotujemy kolejne 3 minuty. Na koniec doprawiamy pieprzem i dodajemy groszek oraz bób. Gotujemy jeszcze chwilę, aż groszek i makaron będą miękkie.  

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje