Reklama

Reklama

Zupa szparagowa

Składniki

  • 500 g białych szparagów
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 120 g groszku cukrowego lub fasolki szparagowej
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia kalarepka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 i ½ l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki, marchewki oraz pietruszkę obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę a marchewki i pietruszkę w talarki. Kalarepkę obierz, pokrój w kostkę lub paski. Umyte strąki groszku lub fasolki pokrój na 3 części. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij.

Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, przesmażoną cebulę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz kalarepkę. Gotuj na średnim ogniu 15-20 min aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj pokrojone szparagi oraz groszek cukrowy lub fasolkę szparagową. Gotuj jeszcze 10-15 min.

Do zupy wlej śmietankę, podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj natkę pietruszki.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje