Reklama

Reklama

Zupa serowa z brokułami

Ser dodaje smaku każdej potrawie, ale sam też jest doskonałą bazą wielu dań.

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 10 dag kremowego serka topionego
  • 10 dag startego sera cheddar (albo innego żółtego o ostrym smaku)
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 brokuła
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, zblanszować lub krótko podgotować na parze (ma trochę zmięknąć, lecz pozostać jędrny i ciemnozielony). Odsączyć i odłożyć. 

2. Chleb posmarować z obu stron masłem, pokroić w szerokie paski, zrumienić na patelni. 

3. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić w garnku na oliwie. Wlać bulion, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i serek topiony. Gotować około 20 minut. Doprawić do smaku, wsypać starty ser. Gotować na małym ogniu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Zdjąć z ognia, zupę zmiksować. 

4. Rozlać do miseczek, włożyć kawałki brokuła. Podawać z grzankami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje