Reklama

Reklama

Zupa ogórkowa z koperkiem i śmietaną

Domowa, sycąca zupa z wkładką? Polecamy przepis na domową zupę ogórkową.

Składniki

  • 350 g mostku lub karkówki
  • 6 dużych ogórków kiszonych plus szklanka soku z ogórków
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • śmietana 12 proc.
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Umyte mięso przełóż do garnka i zalej wodą. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 20 minut. 

2. Obierz i pokrój w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Wrzuć do zupy razem z oczyszczonym porem. Po 10 minutach dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj przez 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. 

3. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ogórki i dodaj je do zupy. Gotuj przez kilka minut, a następnie wlej trochę soku z ogórków (do smaku). 

4. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i posiekany koperek.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje