Reklama

Reklama

Zupa ogórkowa

Nic tak nie rozgrzewa, jak talerz gorącej zupy. Odpowiednio gęsta może zastąpić drugie danie. Polecamy ogórkową i kapuśniak!

Składniki

  • 300 g chudej cielęciny
  • 300 g ogórków kiszonych
  • 500 g ziemniaków
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cielęcinę opłucz i pokrój na 2-3 kawałki. Zalej je zimną wodą. Zagotuj ją, zbierz pianę, a następnie zmniejsz ogień. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe oraz wsyp łyżeczkę soli. Przykryj i gotuj przez około 40 minut. 

2. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kosteczkę i przełóż do garnka. Dodaj dokładnie oczyszczony por. Cebulę (w całości, nieobraną) opal nad kuchenką gazową, aż się zrobi brązowa. Włóż ją do zupy. 

3. Po dziesięciu minutach dodaj obrane i pokrojone Zupy gęste w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. 

4. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze 10 minut. 5. Umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki oraz koperek. Zgaś ogień pod zupą i wsyp zieleninę. Odlej do miseczki chochelkę zupy i nieco przestudź. Następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Wlej do zupy. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Przed podaniem usuń ziele angielskie i liście laurowe. 

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL