Reklama

Zupa kurkowa

Smakowita, aromatyczna zupa kurkowa na boczku i wywarze warzywnym.

Składniki

  • ½ kg kurek
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • ½ l wywaru jarzynowego
  • śmietana do zabielenia
  • koperek do dekoracji
  • pieprz do smaku

Przepis pochodzi z 310. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zezłoci, dodać posiekaną cebulę. Po chwili dorzucić pokrojony w plastry czosnek.

Kurki oczyścić pędzelkiem. Wrzucić do garnka. Wymieszać i zalać wywarem jarzynowym. Dodać ziemniaki - pokrojone w średniej wielkości kostkę. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Pod koniec zabielić zahartowaną śmietaną. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu udekorować koperkiem.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy