Reklama

Reklama

Zupa krem z ziemniaków

Zupa ziemniaczana zazwyczaj kojarzy się z dużą ilością zawartych w niej warzyw. Dziś przedstawiamy nietypowy przepis, które zmieni twoje postrzeganie na to konkretne danie. Jeśli znudziła ci się klasyczna ziemniaczanka, to ta będzie idealnym zamiennikiem!

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 50ml śmietany do zup 18%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 większa cebula
  • 1 por
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • Szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
  • 1 seler

Sposób przygotowania:

Reklama

Seler, por, ziemniaki oraz cebulę myjemy, obieramy oraz kroimy.

Warzywa smażymy na patelni lub w garnku, a następnie zalewamy ok. litrem wody i dodajemy bulion warzywny.

Po ok. 20 minutach sprawdzamy czy warzywa uległy zmiękczeniu. Jeśli tak, to wszystko miksujemy w blenderze oraz doprawiamy przyprawami i śmietaną 18 proc..

Zupę krem podajemy z grzankami na ciepło.

Zobacz także: 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje