Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa krem z rzeżuchy

Pyszna zupa wielkanocna.

Składniki:

Reklama

- kawałek kurczaka (np. udko, kilka skrzydełek)

- włoszczyzna

- szklanka rzeżuchy

- 4 duże ziemniaki

- 1/2 łyżki masła

- 3 łyżki śmietany 18 proc.

- sól, pieprz

- 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Mięso kurczaka zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Włoszczyznę obierz, umyj i po zagotowaniu dodaj do mięsa. Przypraw solą i pieprzem i ugotuj wywar. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy razem z masłem. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj rzeżuchę (zostaw trochę do ozdoby). Całość zmiksuj, a następnie ponownie zagotuj i zapraw śmietaną. Wlej do ogrzanych bulionówek. Ozdób drobno posiekanym jajkiem i odłożoną rzeżuchą. Aby zupa była delikatniejsza, zamiast połowy rzeżuchy można dodać brokuły.

Przepis pochodzi z książki "Potrawy wielkanocne"               


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje