Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa krem z pomidorów

Zupę możesz posypać ziarnami słonecznika lub dyni.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 12 małych kuleczek sera mozzarella
  • 20 dag piersi z kurczaka
  • ½ strąka pomarańczowej papryki
  • olej do smażenia
  • 4-5 gałązek świeżej bazylii
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w niezbyt dużą kostkę. Listki bazylii opłucz i osusz. Kilka odłóż do dekoracji, pozostałe drobno posiekaj.

Cebule drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę. Mieszając smaż, aż się zeszkli. Do garnka włóż pokrojone pomidory, dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż pomidory się rozpadną. Rozdrobnij je blenderem na mus. Do musu dodaj podgrzany bulion oraz posiekane listki bazylii, dokładnie wymieszaj. Ponownie postaw na ogniu, zagotuj. Dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Paprykę pokrój w kostkę. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Obsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Następnie nadziej na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z papryką.

Zupę przelej do miseczek. Do każdej porcji włóż po 3 kulki sera mozzarella i udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj z szaszłykiem z kurczaka i papryki.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje