Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Zupa krem z marchewki z marynowanym imbirem i sałatka z krewetek

Nowe spojrzenie na marchewkę.

Składniki:

Reklama

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
3 duże posiekane słodkie cebule
1 kg obranej i pokrojonej w plasterki marchwi
1 duża obrana i pokrojona w plastry pietruszka
2 łyżki drobno posiekanego marynowanego imbiru
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 litr bulionu warzywnego
100 ml mleka kokosowego
100 ml płynnej śmietanki 36%
pieprz cayenne do smaku
200 g marynowanych krewetek koktajlowych z zalewy
miąższ z dużego malinowego pomidora (bez skóry), pokrojony w kostkę
1 mały pęczek świeżej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej truflą
czarny, mielony pieprz do smaku

Krewetki odsączyć z zalewy, wymieszać z krojonym pomidorem i posiekaną kolendrą, skropić oliwą, dodać pieprz, odstawić do lodówki.
W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę, marchew i pietruszkę. Całość dusić w garnku przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać imbir, sok pomarańczowy i bulion. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut).
Warzywa zmiksować na jednolitą masę, dodać mleko kokosowe i śmietanę, doprawić do smaku. Zupę zagotować. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać więcej bulionu.
Tak przygotowany aromatyczny krem marchewkowy podawać z sałatką z krewetek.

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 40 min

restauracja: Sowa i Przyjaciele, Warszawa
szef kuchni: Robert Sowa

Przepis pochodzi z książki "Smaki Nieba i Ziemi - Wielka Księga Serdecznych Przepisów".


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama