Reklama

Reklama

Zupa krem z kalafiorem i serem

Ziemniaków nigdy dość! Można je jeść na okrągło, nie znudzą się i zawsze są pyszne. Polecamy przepis na aromatyczną zupę krem na bazie ziemniaków, kalafiora i sera.

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 1 mały kalafior
  • 6 plastrów boczku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 10 dag startego sera cheddar
  • 1 garść grubego szczypioru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do suchego rondla, usmażyć, zdjąć z patelni. Na tłuszczu smażyć pokrojoną w kostkę cebulę (5 minut). Dodać posiekany czosnek, smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu, mieszając. Posypać mąką, smażyć jeszcze 1 minutę. 

2. Mieszając, wlać bulion i mleko. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. 

3. Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę zblendować. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Podgrzać chwilę. 

4. Na talerzach posypać boczkiem, serem i szczypiorem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje