Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa krem z grochu i kalafiora

Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa. Idealna na chłodne, jesienne dni.

Składniki

  • 20 dag grochu
  • kalafior
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru
  • cebula
  • 2 suszone papryczki chili
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Kawałki kalafiora i groch przełóż do garnka. Zalej wodą. Liście laurowe, ziele angielskie i suszone chili zawiń w gazę, przewiąż nitką i wrzuć do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Gotuj ok. 30 minut. 

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony na plasterki czosnek i posiekaną cebulę. Podsmaż do zrumienienia i ze startym imbirem dodaj do gotujących się warzyw. Całość duś, aż kalafior i groch będą miękkie. 

Z garnka wyjmij woreczek z przyprawami. Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Wlewaj mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przypraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. W razie konieczności dodaj sól i pieprz. 

Zupę przelej na talerze, udekoruj chrupiącymi grzankami oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i imbiru.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje