Reklama

Reklama

Zupa krem z dyni i gruszki

Oryginalne połączenie smaków. Dynia od lat podbija nasze stoły. Jej szerokie zastosowania zaskakuje szefów kuchni na całym świecie. Robi się z niej kompot, idealnie pasuje do sałatek i surówek. Jednak tym razem proponujemy przepis na krem.

Składniki

  • 70 dag pieczonej dyni
  • 3 gruszki
  • pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • szklanka białego wina
  • po pół szklanki bulionu i śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój w kostkę. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. 

W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij ją na bardzo małym ogniu. Dodaj kawałki gruszki i smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzuć pokrojoną dynię i jeszcze podsmaż. Zmiksuj. 

W drugim rondelku zagotuj wino, dodaj gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotuj 2 minuty i wlej śmietanę. Następnie przelej do naczynia z dynią, dopraw solą i zagotuj. 

Zupę podawaj posypaną pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje