Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa krem z dodatkiem dyni

Składniki

  • 2 kg buraczków
  • cebula
  • włoszczyzna
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1/2 łyżki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz

Umytą włoszczyznę i czosnek wrzuć do garnka z zimną wodą. Cebulę opal nad palnikiem i dodaj do warzyw. Ugotuj wywar warzywny.

Buraczki umyj i każdy z osobna zawiń w folię aluminiową, dodając po kilka gałązek rozmarynu. Piecz je w temperaturze 160°C do miękkości. Gdy wystygną, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru. Całość dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Pestki dyni wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 3 minuty. Ważne, aby chociaż raz przemieszać pestki. W tym czasie pieprz cayenne połącz z wędzoną papryką. Mieszanką obsyp uprażone pestki i polej miodem.

Krem z buraka wlej do talerzy. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu i prażonymi pestkami dyni.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje