Reklama

Reklama

Zupa kalafiorowa

W chłodne dni nic nie smakuje tak wyśmienicie, jak talerz gorącej zupy. Polecamy prosty przepis na rozgrzewającą kalafiorową.

Składniki

  • kalafior
  • 250 g włoszczyzny
  • ok. 2 litry wody
  • 250 ml mleka
  • 20 g masła
  • 30 g mąki
  • sól
  • 2 żółtka
  • koperek

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj, oczyść, zalej wrzącą wodą, dodaj masło i zagotuj wywar. Kalafior obierz z zielonych liści, umyj i podziel na małe różyczki. Do przecedzonego wywaru wrzuć kalafiora i gotuj do miękkości. 

Dorzuć mąkę wymieszaną z 125 ml mleka i zagotuj, żółtka również dokładnie wymieszaj z resztą mleka i wlej do wywaru. Dodaj sól do smaku. Podawaj z siekanym koperkiem. Smacznego!

Reklama

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Dowiedz się więcej na temat: Zupa kalafiorowa | kalafiorowa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje