Reklama

Zupa jarzynowa uczta dla podniebienia

Cztery osoby, dla których ugotujesz zupę, będą zadowolone.

Umyj udko i pierś z kurczaka. Przełóż do garnka i zalej wodą. Wrzuć liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmij pierś. Pokrój w kostkę i odstaw na bok. Obierz marchew, seler oraz pietruszkę. Pokrój w kosteczkę i włóż do garnka. 

Po około pięciu minutach dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz kalarepę. Umyj i oczyść z nasion paprykę. Pokrój ją w niedużą kostkę i dodaj do zupy razem z dynią.

Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Umyj szczypiorek i natkę pietruszki. Osusz i posiekaj. Zgaś ogień i wlej do garnka łyżkę śmietany kremówki, wymieszaj. Gorącą zupę rozlej do miseczek lub talerzy. Każdą porcję posyp zieleniną.

Reklama

Składniki

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 mała kalarepa
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietany 30 proc.
  • po pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki
  • sól
  • pieprz


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: zupa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy