Reklama

Reklama

Zupa gulaszowa

Składniki

  • 60 dag wołowiny
  • sól
  • 1/2 selera
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4-6 ziemniaków
  • 4 liścia laurowego
  • papryka mielona
  • 2 cebule
  • oliwa
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Reklama

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Warzywa w zależności od rodzaju obrać, oczyścić. Marchewkę, pietruszkę i czosnek pociąć w plasterki, cebule w piórka, a seler i paprykę w słupki. Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, odstawić.

Mięso oprószyć mąką. Rozgrzać oliwę. Wrzucić mięso, zrumienić. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), smażyć chwilę. Posypać słodką papryką. Zalać wodą (1,5 litra), wrzucić ziarna pieprzu, listki laurowe i czosnek. Gotować pod przykryciem ok. 40 minut.

Ziemniaki odlać, wrzucić do garnka z mięsem i warzywami. Zupę gotować, aż ziemniaki staną się miękkie. Przyprawić do smaku. Śmietanę połączyć z koncentratem pomidorowym. Wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka. Doprawić do smaku.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje