Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa gulaszowa

Idealna na chłodne dni.

Składniki:

Reklama

500 g wołowiny
500 g wieprzowiny
1,5 litra bulionu mięsnego
2 cebule
4 ziemniaki
czerwona i zielona lub żółta papryka
por
puszka kukurydzy
3 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
olej
sól, pieprz

Wołowinę umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę. Podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka i gotuj w bulionie mniej więcej godzinę na małym ogniu. Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój na kawałki. Podsmaż i dodaj do gotującej się wołowiny. Cebule obierz, posiekaj i dodaj do mięsa.
Przypraw solą, pieprzem i dalej gotuj.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pora oczyść, umyj i pokrój białą część w plasterki. Kukurydzę odsącz. Warzywa dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze pół godziny.
Zupę dopraw mieloną papryką. Dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zagotuj i odstaw na 10 minut.
Przed podaniem podgrzej.

Czas przygotowania: 2 godziny

Przepis dla 4 osób

Przepis pochodzi z książki "Zupy"

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje