Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa grzybowa

Składniki

  • 50 dag mieszanych grzybów leśnych (np. borowiki, maślaki, podgrzybki)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 20 dag ziemniaków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 szklanka śmietany 22 proc.
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Włoszczyznę i ziemniaki obrać, oczyścić, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Grzyby oczyścić, duże przekroić na połowę. Odłożyć kilka do dekoracji.

W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki masła, włożyć włoszczyznę i ziemniaki, smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać grzyby, dusić jeszcze 10 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut na średnim ogniu.

Odłożone grzyby pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce masła na złoty kolor. Nasiona dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.

Tymianek opłukać, kilka gałązek zostawić, pozostałe posiekać, dodać do zupy. Gotową zupę zmiksować, kiedy lekko podstygnie, dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Przed podaniem podgrzać, aby była gorąca. Na talerzach udekorować plasterkami usmażonych grzybów, pestkami dyni, tymiankiem i kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje