Reklama

Zupa dyniowa z grzankami

Na zupę bardzo dobrze nadaje się dynia hokkaido. Ma głęboki, intensywnie pomarańczowy kolor, no i nie trzeba jej obierać.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 3 szklanki mleka
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 kromki chleba
  • tostowego l 1 łyżka
  • pestek dyni
  • 5 dag masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

1. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać dwie szklanki wody, dodać łyżeczkę przyprawy, zagotować. Włożyć pokrojoną dynię, ugotować do miękkości, zmiksować. 

2. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać mleko i połowę masła. Zagotować, połączyć z dynią. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku, wymieszać. 

3. Kromki chleba posmarować zmiażdżonym czosnkiem, pokroić w kostkę, zrumienić na maśle. Podać z zupą, posypać uprażonymi nasionami dyni.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy