Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa czosnkowa

Idealna na zimę. Rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Czosnek ugotowany lub upieczony traci swój ostry smak, więc nie musisz obawiać się, by jeść go w towarzystwie. Nie traci natomiast właściwości bakteriobójczych, przez co zupy na bazie czosnku są niezwykle zdrowe.

Zupa czosnkowa z pomidorami

Reklama

Składniki na 4 porcje: 4 główki czosnku, 3 pomidory, duża cebula, 3 gałązki selera naciowego (można użyć selera w korzeniu), 1 korzeń pietruszki, pół kopru włoskiego (opcjonalnie), 2 liście laurowe, gałązka tymianku lub rozmarynu (ewentualnie zioła suszone), sól, pieprz, łyżka masła, 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: Ugotuj bulion. Do półtora litra wody wody wrzuć zioła i przyprawy, obrane i pokrojone niedbale: czosnek, cebulę, pietruszkę, seler naciowy, koper włoski i pomidory bez skóry. Gdy warzywa będą miękkie a część wody odparuje dodaj masło a następnie usuń zioła w gałązce i liść laurowy. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Zabiel ją jogurtem naturalnym.

Na wierzchu możesz położyć upieczone w łupinkach ząbki czosnku, tarty żółty ser lub grzanki z pieczywa. Doskonałym dodatkiem do zupy będą też podsmażone na oliwie i czosnku krewetki.

Krem czosnkowo-ziemniaczany

Składniki na 4 porcje: 3 główki czosnku, 5 ziemniaków, 100 g sera żółtego twardego i ostrego (np. parmezanu), 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, 4 łyżki oliwy z wytłoczyn oliwek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, liść laurowy, ziele angielskie, świeżo mielony pieprz, sól tymianek suszony do smaku.

Przygotowanie: Obrane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić na rozgrzaną oliwę z przyprawami, smaż przez ok. 8 minut, co jakiś czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Gdy ziemniaki się zarumienią dolej bulion, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Usuń liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć starty na tarce z dużymi oczkami ser i jogurt naturalny, gotuj jeszcze chwilę aż się rozpuszczą.

Krem podawaj z grzankami lub groszkami ptysiowymi. Możesz go też posypać prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub dyni.

Dowiedz się więcej na temat: zupa czosnkowa

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje